Tokaji Borok


Tokaj Kereskedőház Zrt.


Tokaj Kereskedőház Zrt.A Tokaj Kereskedőház a legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozás a Tokaji történelmi borvidéken. A vállalat több mint félévszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, így mindig meghatározó szereplője volt Hegyalja életének.
A Tokaj Kereskedőház az elmúlt néhány évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Ez a fejlesztés érintette a vállalat teljes egészét a vállalatirányítástól kezdve, a saját szőlőterületek rekonstrukcióján át, az érlelő hordópark teljes körű felújításáig. Így jött létre a Tokaj Kereskedőháznál a borvidék egyik legkorszerűbb borászati technológiája. Ezek a fejlesztések és ez a borászati beruházás méltó a tokaji bor és a Tokaji Borvidék hírnevéhez, összhangban van a Hegyaljai tradíció megőrzésére irányuló törekvésünkkel és biztosítja boraink kiváló minőségét.
Az elmúlt bő fél évtizedben a Tokaj Kereskedőház a korábbi évekhez, sőt, évtizedekhez képest is tökéletesen megváltozott. Ez a Kereskedőház már nem “az” a Kereskedőház. Tokaj-hegyalja egyetlen állami tulajdonú pincészete 2008-ra, technológiailag és a borminőség szempontjából eljutott a modernizációnak arra a fokára, ahol immár nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel kereskedik.

Pincészetei:

Szegi Pince

Tokaj Kereskedőház Zrt.A Tokaj Kereskedőház több mint negyed százada alakította ki Szegi és Szegilong határában a Hatalos-hegyen a Tokaji borvidék legnagyobb méretű pincéjét. Négy – több száz éves – földalatti kőporbányát köt össze ez az öt kilométernyi kétszintes pincerendszer, mely Közép-Kelet Európa legnagyobb borospincéje. A közel 400 éves kőfejtő az évszázadok folyamán alakult ki. A belőle kitermelt kőport háztartási súrolóanyagnak és építőanyagnak használták.
A kétszintes pincerendszer alsó szintjének hőmérséklete 10-11 oC, melyet döntően aszú borok érlelésére használunk. A felsőszint 11-12 oC hőmérsékletű, amely a szamorodni borok érleléséhez ideális. A Tarsovits terem külön egysége a pincének, amely az öt hajós elrendezéssel 3500 hl bor érleléséhez biztosít optimális környezetet. A pincében jelenleg 5400 db tölgyfahordó található 20.300 hl kapacitással.

Tolcsva Waldbott Pince

Tokaj Kereskedőház Zrt.A Tolcsvai Waldbott pince a Tokaj-hegyaljai borpincék építésének legdinamikusabb időszakában a 17-18. században alakult ki fokozatosan a mai végleges formájába, a szőlő és bortermelés virágkorának természetes következményeként, hiszen a hegyaljai szőlő és bortermelő mikrokörzet ekkor Magyarország egyik leggazdagabb és legfejlettebb vidéke volt. A Rákóczi család után az elkövetkezendő időszak másik kiemelkedő szőlőbirtokosa a Waldbott család volt. Tulajdonukba volt Tolcsva máig legszebb és legnagyobb pincéje, a mai Waldbott Pince, mely több pince összevágásával – a fentebb említett időszak alatt – nyerte el jelenlegi formáját.
Az idelátogató a pincelabirintus 3 fő szintjén és a hozzájuk kapcsolódó mellékágakban, két kilométer hosszúságban tekintheti meg a riolittufába vájt pincerendszer mélyén nyugvó tölgyfahordókat. Összesen 1700 db hordó található a pincében, amely érlelő pince szerepét ellátva a Tokaji borkülönlegességek tárolására és érlelésére szolgál. Jellegzetes Tokaj-hegyaljai pince, alacsony belmagassággal, sok elágazó pinceággal, falán vastag bársonyos nemes penésszel.


Megtalálható a(z) Pincészetek kategóriába
Címkék:


2 hozzászólás, Comment or Ping

 1. Kiss Gabriella

  1

  Érdeklődni szeretnék, hogy árlistát hogyan lehet kérni?

  Köszönettel:

  Kiss Gabriella

  07 ápr
 2. admin

  2

  Én sajnos nem tudok adni árlistát, talán esetleg egy borwebáruházba kéne utánanézni.
  Néztem a Tokaj Kereskedőház Zrt. weboldalát, de ott sem találtam kint árakat.

  07 ápr

Reply to “Tokaj Kereskedőház Zrt.”